Korcsolya oktatás

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi űrlap kitöltésével tudsz jelentkezni korcsolya oktatásra, én pedig mihamarabb felveszem Veled a kapcsolatot!

  Kérdésed van? Irj nekem bátran!

  Milyen óra érdekel?

  Személyes adataid?

  *

  *

  *

  *

  Hogyan működik a korcsolya, mik azok az élek és hogyan használjuk ezeket az oktatáson.

  Sokan nem tudják pontosan, hogy a korcsolya cipőn nem csak egy penge van, amin korcsolyázunk, hanem azon belül is a pengének két darab éle van, az élező úgy élezi meg a pengét, hogy annak közelről nézve U formája van, így lesz külső és belső élünk. Ebben a bejegyzésben arról olvashattok, hogy hogyan használjuk a külső és belső éleinket a korcsolyánkon, és milyen feladatokon keresztül tanítjuk meg a helyes használatot.

  A korcsolya tanfolyam fő célja a jégbiztonság, és a magabiztos korcsolyatudás megszerzése. Ennek egyik alapvető lépése, hogy megismerkedjünk a külső, és a belső él használatával. A belső él az ellentétes láb felé, „befele” található, a testünk befelé döntésével, a belső talpélre tudjuk terhelni a korcsolyánkat. Ezen az íven tartva magunkat a testünk felé fog kanyarodni a korcsolya.

  A kezdő korcsolyások közül sokaknál megfigyelhető, hogy mindkét lábuk befelé dől, és kis terpeszben van. Ez nagy nehézséget okoz akkor, amikor a külső ív használatát próbáljuk elsajátítani. Ekkor a külső talpélre dőlve, a testünket kihelyezve oldalra érjük el a megfelelő pozíciót, ami a kellő biztonságérzet kialakulásáig nagyon ijesztően hathat, azonban már a legalapvetőbb mozdulatok elsajátításához is elengedhetetlen.

  Példa feladat 1. :

  Halacska:

  A halacska (squizzles) egy nagyon egyszerű mozdulat, amely során megtanulhatjuk a belső él megfelelő használatát. A korcsolya tanfolyamokon, és a magánórákon is ez az egyik első feladat, amit megtanulunk a jégen. Ennek alapvető lépései:

  1.       A sarkainkat összezárva egy „V”-t formálunk lábfejeinkből, lábunkat pedig befelé döntjük.

  2.       Térdünk segítségével a sarkainkat a jégbe nyomjuk. Ennek hatására előrefelé fogunk elindulni.

  3.       Ha megfelelően tartjuk a lábunkat, mindkét korcsolya előbb szét fele, majd össze fele fog csúszni.

  Ezzel a feladattal megalapozzuk a térdhasználatot, illetve a csúszás élményét is, hiszen a feladat nehézségét az adja, hogy ezzel a mozdulattal előre fele haladunk úgy, hogy nem emeljük fel egyik lábunkat sem a jégről.

  A feladatot hátrafelé is végezhetjük, ekkor háztetőből „V”-be szeretnénk eljutni, a sarkaink helyett pedig a talp párnás részét nyomjuk a jégbe. A hátrafelé haladás nehezíti a feladatot, hiszen ilyenkor egészen máshol van a súlypontunk, mint amikor előre felé korcsolyázunk.

  Példa feladat 2. :

  Hullámvonal:

  Ebben a feladatban a belső, és a külső él között váltogatunk, így hullám formát írva a jégre. Előre és hátra is végezhető, célja, hogy azonos nagyságú félköríveket írjunk le és biztosan mozogjunk mindkét íven. Ez akkor érhető el, ha a lábfejeink egymással párhuzamosak,  egymás mellé vannak zárva, az ívváltást pedig térdmunkával segítjük.

  A feladat lépései:

  1.       Az egyik irányba indítjuk a hullámot, behajlítjuk a térdünket, ezáltal mélyebb ívet tudunk futni.

  2.       Az ívváltás előtt „felemlekedünk” az ívből, így segítve az ívváltás.

  3.       Az ívváltást követően ismét térdbe megyünk, így tudunk új lendületet adni magunknak és ismét mély ívet futni.

  Profi korcsolyázók számára a feladat végezhető egy lábon is, ami a haladó korcsolya tanfolyam egyik alap feladata szokott lenni. Ekkor a lengő láb, amely nem csúszik a jégen, vagy a csúszó láb mellé van zárva, vagy előre van nyújtva, így segít vezetni az ívet. Vigyázni kell, hogy ne érjen a jéghez a penge első, recés része, – hivatalos nevén a „spicc”- mivel annak könnyen esés lehet a vége. A feladat nehézségét az adja, hogy egy lábon lökés nélkül kell folyamatosan haladni a korcsolyánkkal, ehhez lendületet szerezni csak a térdmunkával tudunk.

  A feladat nehezítése érdekében, ha már előre megtanultuk akkor hátrafele irányban is megcsinálhatjuk a gyakorlatot.

   

  Korcsolya tanfolyamainkon megismerheted és megtanulhatod ezeket a gyakorlatokat. Várjuk jelentkezésedet a 2019/2020-as téli jég szezonban is.